Yashil Baghban Sahand

Agricultural science is a broad multidisciplinary field of biology that encompasses the parts of exact, natural, economic and social sciences that are used in the practice and understanding of agriculture. (Veterinary science, but not animal science, is often excluded from the definition.)

Agriculture in Iran

Roughly one-third of Iran's total surface area is suited for farmland, but because of poor soil and lack of adequate water distribution in many areas, most of it is not under cultivation. Only 12% of the total land area is under cultivation (arable land, orchards and vineyards) but less than one-third of the cultivated area is irrigated; the rest is devoted to dry farming. Some 92 percent of agro products depend on water.[1] The western and northwestern portions of the country have the most fertile soils. Iran's food security index stands at around 96 percent.[2]

35% of the total land area is used for grazing and small fodder production. Most of the grazing is done on mostly semi-dry rangeland in mountain areas and on areas surrounding the large deserts ("Dasht's") of Central Iran.

The non-agricultural surface represents 53% of the total area of Iran, as follows:

·         Abb. 39% of the country is covered by deserts, salt flats ("kavirs") and bare-rock mountains, not suited for agricultural purposes.

·         An additional 7% of Iran's total surface is covered by woodlands.

·         And 7% is covered by cities, towns, villages, industrial areas and roads.

At the end of the 20th century, agricultural activities accounted for about one-fifth of Iran's gross domestic product (GDP) and employed a comparable proportion of the workforce. Mostfarms are small, less than 25 acres (10 hectares), and are not economically viable, which has contributed to the wide-scale migration to cities. In addition to water scarcity and areas of poor soil, seed is of low quality and farming techniques are antiquated.

All these factors have contributed to low crop yields and poverty in rural areas. Further, after the 1979 revolution many agricultural workers claimed ownership rights and forcibly occupied large, privately owned farms where they had been employed. The legal disputes that arose from this situation remained unresolved through the 1980s, and many owners put off making large capital investments that would have improved farm productivity, further deteriorating production. Progressive government efforts and incentives during the 1990s, however, improved agricultural productivity marginally, helping Iran toward its goal of reestablishing national self-sufficiency in food production

Iranian government policy aims to reach self-sufficiency in food production and by 2007, Iran had attained 96 percent self-sufficiency in essential agricultural products.[1] But wastage in storing, processing, marketing and consumption of food products remained a concern (30% of production according to some sources).

 

The following is the Iranian out-put listed according to the largest global producer rankings in 2007

 

World Ranking

Commodity;

1st

PistachioBerberis (Zereshk)CaviarSaffronStone fruitsBerries

2nd

DatesApricots

3rd

WatermelonsCherriesCantaloupes & other melonsApplesFigsGherkins

4th

Sheep Stocks (Flocks)Fresh FruitsQuincesWoolAlmondsWalnuts

5th

Anise, Badian, Fennel, Corian, ChickpeasSilk worm cocoons

6th

HazelnutBuffalo milkTomatoes

7th

GrapesOnionsSour cherriesSheep milkKiwifruit

8th

SpicesPeachNectarinesTangerineMandarin orangeClementinesLemons & LimesOrangesGoat milkPumpkinsSquash & Gourds

9th

Lentils

 

 

 

Site Statistics
Total Members: 11
Users Online: 22
Total Posts: 413
Total Visits: 2057131
Login To System
:  
:  


Register a New Account
Forgot your password?

مرگ ناگهانی گیاه


Page views: 4574
Authored by: سیروس تاپدوقی
Last modified: Saturday 24 September 2016 - 8:54 AM
Published date/time: Saturday 24 September 2016 - 8:54 AM

 

مرگ ناگهانی گیاه (چرا گاهی گیاه ناگهان قهوه ای و پژمرده می شود)؟

با وجود این که رسیدگی به گیاهی که مرده دیگر خیلی دیر شده است اما بررسی علت مرگ ناگهانی آن میتواند جلوی این رویداد در آینده را بگیرد و در وقت و پول و احساس شما صرفه جویی نماید.

گاهی اوقات گیاهی که کاملا سالم و طبیعی به نظر میرسد ممکن است به صورت ناگهانی ظرف چند روز پژمرده شده و بمیرد در حالی که هیچ نشانه ای از وجود مشکل در برگها و ساقه گیاه مشاهده نکرده اید. با وجود این که رسیدگی به گیاهی که مرده دیگر خیلی دیر شده است اما بررسی علت مرگ ناگهانی آن میتواند جلوی این رویداد در آینده را بگیرد و در وقت و پول و احساس شما صرفه جویی نماید.

 

🔮 چرا گیاه دچار مرگ ناگهانی می شود ؟

فاکتورهای زیادی می توانند به مرگ ناگهانی گیاه منجر شوند. در اینجا به متداولترین عوامل آن اشاره می کنیم:

 

آب دهی نامناسب:

اگر به درستی به گیاه آب ندهید، زمینه مرگ ناگهانی گیاه را فراهم میکنید. اگر چند روز فراموش کنید به گیاه آب بدهید ممکن است ریشه آن خشک شود. با این حال معمولا برعکس این حالت اتفاق می افتد به این صورت که اغلب آب دهی بیش از حد منجر به مرگ گیاه میشود.

پوسیدگی ریشه حاصل مرطوب ماندن خاک و عدم زهکشی مناسب آن است که در بخش زیرین خاک اتفاق می افتد حتی در صورتی که گیاه به نظر سالم میرسد در داخل آن ممکن است وضعیت به این شکل نباشد. در صورتی که گیاه مرده را از گلدان خارج کنید به راحتی میتوانید پوسیدگی ریشه را در آن مشاهده کنید. ریشه های سالم سفت و انعطاف پذیر هستند در حالی که ریشه های پوسیده حالت نرم و له شده و ظاهری شبیه به جلبک دارند.

زیاد به گیاه آب ندهید. تقریبا همه گیاهان در صورتی که بگذارید خاکشان بین دفعات آب دهی خشک شود، سالمتر می مانند. به گیاه تا حدی آب بدهید که از سوراخ زیر گلدان آب خارج شود، سپس بگذارید آب گیاه کاملا خارج شود و سپس زیر گلدانی را خالی کنید. هرگز نگذارید زیر گلدانی پر آب باشد و گلدان در آب قرار داشته باشد. اگر سطح خاک گلدان خشک شد، میتوانید دوباره به آن آب بدهید.

مطمئن شوید که گیاه در خاک خوب زهکشی شده قرار دارد. یک نکته مهم این است که گیاه را در گلدانی که سوراخ تخلیه ندارد قرار ندهید. زهکشی نامناسب حتما به مرگ گیاه منجر میشود.

 

آفتها:

در صورتی که مطمئن هستید مشکلات آب دهی مسئول مرگ ناگهانی گیاهتان نیست، به دقت به دنبال علائم حشرات و آفتها باشید. برخی آفتها را به سختی میتوان شناسایی کرد. مثلا شپشک آرد آلود ( mealybug ) با توده های کرکی که معمولا زیر برگها یا روی گره ها قرار دارد میتوان شناسایی کرد. کنه تار عنکبوتی ( Spider mite ) خیلی کوچک است و به سختی با چشم غیر مسلح می توان آن را مشاهده کرد اما میتوانید تارهای ریز آن را که بر روی برگها باقی می ماند مشاهده کنید. حشره پولک دار ( scale ) نیز حشره ای کوچک با پوسته مومی است که دیدن آن دشوار است.

 

مواد شیمیایی:

اگر چه احتمال این مورد کمتر است اما باید مطمئن شوید گیاهتان در تماس با اسپری علف کش یا مواد سمی دیگر قرار نداشته است. به علاوه مطمئن شوید که بر روی برگها کود یا مواد شیمیایی دیگر نپاشیده است.

 

دلایل دیگری که باعث مرگ ناگهانی گیاه میشوند:

در صورتی که گیاهتان زنده است اما برگهای آن قهوه ای شده اند، ممکن است دلایل بالا عامل آن باشند. دلایل دیگر قهوه ای شدن برگها عبارتند از:

 آفتاب بیش از حد زیاد یا بیش از حد کم

بیماریهای قارچی

 کود دهی بیش از حد

 کمبود رطوبت

 

 


Comments:





گالری تصاویر
یاشیل باغبان سهند Yashil Baghban Sahand YBS Co wwww.ybsco.ir
Content Categories
Recent Posts
محصولات یاشیل باغبان سهند