Yashil Baghban Sahand

Agricultural science is a broad multidisciplinary field of biology that encompasses the parts of exact, natural, economic and social sciences that are used in the practice and understanding of agriculture. (Veterinary science, but not animal science, is often excluded from the definition.)

Agriculture in Iran

Roughly one-third of Iran's total surface area is suited for farmland, but because of poor soil and lack of adequate water distribution in many areas, most of it is not under cultivation. Only 12% of the total land area is under cultivation (arable land, orchards and vineyards) but less than one-third of the cultivated area is irrigated; the rest is devoted to dry farming. Some 92 percent of agro products depend on water.[1] The western and northwestern portions of the country have the most fertile soils. Iran's food security index stands at around 96 percent.[2]

35% of the total land area is used for grazing and small fodder production. Most of the grazing is done on mostly semi-dry rangeland in mountain areas and on areas surrounding the large deserts ("Dasht's") of Central Iran.

The non-agricultural surface represents 53% of the total area of Iran, as follows:

·         Abb. 39% of the country is covered by deserts, salt flats ("kavirs") and bare-rock mountains, not suited for agricultural purposes.

·         An additional 7% of Iran's total surface is covered by woodlands.

·         And 7% is covered by cities, towns, villages, industrial areas and roads.

At the end of the 20th century, agricultural activities accounted for about one-fifth of Iran's gross domestic product (GDP) and employed a comparable proportion of the workforce. Mostfarms are small, less than 25 acres (10 hectares), and are not economically viable, which has contributed to the wide-scale migration to cities. In addition to water scarcity and areas of poor soil, seed is of low quality and farming techniques are antiquated.

All these factors have contributed to low crop yields and poverty in rural areas. Further, after the 1979 revolution many agricultural workers claimed ownership rights and forcibly occupied large, privately owned farms where they had been employed. The legal disputes that arose from this situation remained unresolved through the 1980s, and many owners put off making large capital investments that would have improved farm productivity, further deteriorating production. Progressive government efforts and incentives during the 1990s, however, improved agricultural productivity marginally, helping Iran toward its goal of reestablishing national self-sufficiency in food production

Iranian government policy aims to reach self-sufficiency in food production and by 2007, Iran had attained 96 percent self-sufficiency in essential agricultural products.[1] But wastage in storing, processing, marketing and consumption of food products remained a concern (30% of production according to some sources).

 

The following is the Iranian out-put listed according to the largest global producer rankings in 2007

 

World Ranking

Commodity;

1st

PistachioBerberis (Zereshk)CaviarSaffronStone fruitsBerries

2nd

DatesApricots

3rd

WatermelonsCherriesCantaloupes & other melonsApplesFigsGherkins

4th

Sheep Stocks (Flocks)Fresh FruitsQuincesWoolAlmondsWalnuts

5th

Anise, Badian, Fennel, Corian, ChickpeasSilk worm cocoons

6th

HazelnutBuffalo milkTomatoes

7th

GrapesOnionsSour cherriesSheep milkKiwifruit

8th

SpicesPeachNectarinesTangerineMandarin orangeClementinesLemons & LimesOrangesGoat milkPumpkinsSquash & Gourds

9th

Lentils

 

 

 

Site Statistics
Total Members: 11
Users Online: 19
Total Posts: 413
Total Visits: 2057127
Login To System
:  
:  


Register a New Account
Forgot your password?

اخبار اب و کشاورزی


Page views: 3310
Authored by: سیروس تاپدوقی
Last modified: Saturday 22 November 2014 - 10:25 PM
Published date/time: Saturday 22 November 2014 - 10:23 PM

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران(ایانا)، چیت چیان، وزیر نیرو در این دیدار با بیان این که موضوع آب امروز مسئله نخست کشور است، اهمیت بخش آب را از دو دیدگاه بررسی کرد و گفت: از سویی در مرحله نخست تاثیر آن بر رفاه مردم، توسعه کشاورزی و صنعت کشور مورد توجه است و از سوی دیگر تاثیر آن بر بهداشت و سلامتی جامعه.

وزیر نیرو، با بیان این که منابع آبی کشور کاهش داشته است، متذکر شد: در حالی متوسط ۲۵۰ میلیمتر بارش به ۲۴۲ میلیمتر تقلیل یافته که در گذشته تصور بر این بود که کشور ۱۳۰ میلیارد متر مکعب منابع تجدید شونده آب دارد، این در حالی است که برآوردها از رقمی کمتر از ۱۲۰ میلیارد متر مکعب حکایت دارد.

چیت چیان، با بیان این که طبیعت ۴۰۰ میلیارد مترمکعب آب را سالانه در اختیار کشور می گذارد، امکان استفاده مفید از این منبع عظیم را بهبود بهره وری و زیر ساخت ها دانست.

وی با اشاره به این که جمعیت استان اصفهان از 100 هزار نفر به حدود ۵ میلیون نفر یعنی ۵۰ برابر رسیده، گفت: کشت و کار در این منطقه از حدود ۴۰ هزار هکتار هم اکنون به حدود ۲۰۰ هزار هکتار کشت آبی رسیده که به همین میزان نیز دیم دارد و این تفاوت، افزایشی ده برابری را نشان می دهد.

 

وزیر نیرو با ذکر این که وزارت نیرو با ساخت بیش از ۶۰۰ سد در کشور و اصلاح زیرساخت های شبکه های آبیاری و زهکشی پایین دست سدها، مدیریت عرضه را تکمیل می نماید، بر اهمیت مدیریت تقاضا که شامل کشاورزان، صنعتگران و شهروندان است، تاکید کرد.

 

وی با مثال زدن استان اصفهان که برای نخستین بار در کشور پس از مشخص شدن وضعیت آب زاینده رود، کشاورزان خود در امور مشارکت نمودند، بیان داشت: همین الگو در سایر حوزه ها که کرخه هم شامل آنهاست، اعمال می گردد.

 

چیت چیان، نخستین موضوع مهم را ایجاد تشکل های کشاورزی و آب بران در کل کشور دانست و با اشاره به تجربه جهانی در مدیریت درست آب، تصریح کرد: تشکل ها منافع همه را افزایش می دهند و در این رابطه مسئولیت در وحله نخست بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است، اما وزارت نیرو نیز آمادگی تلاش حداکثری در این زمینه را دارد.

 

وی دومین نکته را برداشت های غیرمجاز از منابع آبی زیرزمینی و سطحی دانست و گفت: از ۶۰۹ دشت کشور، ۳۰۷ مورد شامل بیلان منفی آب است و کشاورزان هر روز با کاهش آبدهی چاه ها مواجه هستند که البته کاهش کیفیت آب و شوری آن نیز روی خاک تاثیر منفی می گذارد.

 

چیت چیان نقش کشاورزان و تشکل ها را در جلوگیری از این اضافه برداشت ها موثر دانست.

 

وزیر نیرو متذکر شد: در شرایطی که کاهش منابع آبی حاصل اختصاص آن از سوی دولت به سایر مصارف باشد، جبران خسارت کشاورز انجام خواهد پذیرفت.

 

وی تقویت سیستم بیمه را بهترین راهکار جبران خسارت کشاورزان کشور دانستند.

 

وزیر نیرو میزان متوسط تولید ماده خشک کشاورزی کشور به ازای هرمترمکعب آب را ۸۴۰ گرم بیان کرد که در برابر تولید جهانی ۲/۵ کیلوگرم، حدود یک سوم کمتر انجام می گیرد که با افزایش بهره وری بایستی به این رقم نزدیک شویم.

 

چیت چیان با بیان این که مهم ترین کار بهره وری در مصرف آب کشاورزی است، اظهار داشت: ۲۵ درصد کاهش برداشت آب کشاورزی برای احیای سطح ایستابی سفره های زیرزمینی و بیلان منفی دشت ها لازم بوده و برداشت از آب های سطح الارضی باید به ۵۵ درصد محدود گردد./



Comments:





گالری تصاویر
یاشیل باغبان سهند Yashil Baghban Sahand YBS Co wwww.ybsco.ir
Content Categories
Recent Posts
محصولات یاشیل باغبان سهند