Yashil Baghban Sahand

Agricultural science is a broad multidisciplinary field of biology that encompasses the parts of exact, natural, economic and social sciences that are used in the practice and understanding of agriculture. (Veterinary science, but not animal science, is often excluded from the definition.)

Agriculture in Iran

Roughly one-third of Iran's total surface area is suited for farmland, but because of poor soil and lack of adequate water distribution in many areas, most of it is not under cultivation. Only 12% of the total land area is under cultivation (arable land, orchards and vineyards) but less than one-third of the cultivated area is irrigated; the rest is devoted to dry farming. Some 92 percent of agro products depend on water.[1] The western and northwestern portions of the country have the most fertile soils. Iran's food security index stands at around 96 percent.[2]

35% of the total land area is used for grazing and small fodder production. Most of the grazing is done on mostly semi-dry rangeland in mountain areas and on areas surrounding the large deserts ("Dasht's") of Central Iran.

The non-agricultural surface represents 53% of the total area of Iran, as follows:

·         Abb. 39% of the country is covered by deserts, salt flats ("kavirs") and bare-rock mountains, not suited for agricultural purposes.

·         An additional 7% of Iran's total surface is covered by woodlands.

·         And 7% is covered by cities, towns, villages, industrial areas and roads.

At the end of the 20th century, agricultural activities accounted for about one-fifth of Iran's gross domestic product (GDP) and employed a comparable proportion of the workforce. Mostfarms are small, less than 25 acres (10 hectares), and are not economically viable, which has contributed to the wide-scale migration to cities. In addition to water scarcity and areas of poor soil, seed is of low quality and farming techniques are antiquated.

All these factors have contributed to low crop yields and poverty in rural areas. Further, after the 1979 revolution many agricultural workers claimed ownership rights and forcibly occupied large, privately owned farms where they had been employed. The legal disputes that arose from this situation remained unresolved through the 1980s, and many owners put off making large capital investments that would have improved farm productivity, further deteriorating production. Progressive government efforts and incentives during the 1990s, however, improved agricultural productivity marginally, helping Iran toward its goal of reestablishing national self-sufficiency in food production

Iranian government policy aims to reach self-sufficiency in food production and by 2007, Iran had attained 96 percent self-sufficiency in essential agricultural products.[1] But wastage in storing, processing, marketing and consumption of food products remained a concern (30% of production according to some sources).

 

The following is the Iranian out-put listed according to the largest global producer rankings in 2007

 

World Ranking

Commodity;

1st

PistachioBerberis (Zereshk)CaviarSaffronStone fruitsBerries

2nd

DatesApricots

3rd

WatermelonsCherriesCantaloupes & other melonsApplesFigsGherkins

4th

Sheep Stocks (Flocks)Fresh FruitsQuincesWoolAlmondsWalnuts

5th

Anise, Badian, Fennel, Corian, ChickpeasSilk worm cocoons

6th

HazelnutBuffalo milkTomatoes

7th

GrapesOnionsSour cherriesSheep milkKiwifruit

8th

SpicesPeachNectarinesTangerineMandarin orangeClementinesLemons & LimesOrangesGoat milkPumpkinsSquash & Gourds

9th

Lentils

 

 

 

Site Statistics
Total Members: 11
Users Online: 23
Total Posts: 413
Total Visits: 2057060
Login To System
:  
:  


Register a New Account
Forgot your password?

ازدیاد نهال پسته


Page views: 4247
Authored by: سیروس تاپدوقی
Last modified: Monday 13 June 2016 - 10:17 AM
Published date/time: Monday 13 June 2016 - 10:17 AM

 

ازدیاد نهال پسته

 

 

کاشت مستقیم بذر در زمینه اصلی :

 

پس از آماده سازی زمین به منظور احداث باغ ، باید ابتدا جوی و پشته هایی به عرض 100-50 سانتیمتر و عمق 70-50 سانتیمتر ایجاد گردد. سپس آن را آبیاری نموده و در فصل زمستان نسبت به کشت مستقیم بذور پسته رقم بادامی ریز اقدام می شود. لازم است که بذور به مدت 12 ساعت قبل از کاشت خیسانیده و با قارچ کش مناسب ضدعفونی شوند. در یک طرف پشته گودالهایی با عمق 3-2 سانتیمتر و با فاصله 3-2 متر از یکدیگر ایجاد و پس از قراردادن بذور در داخل هر گودال روی آن با ماسه پوشانده خواهد شد. در مناطقی که دارای شرایط شوری خاک و آب هستند ، عرض جویهای کشت 5/1-1 مترو و عمق آنها حدود 30-20 سانتیمتر در نظر گرفته و کشت بذور در وسط جوی انجام می شود لازم است محل کشت بذر از سطح جوی حدود 10-5 سانتیمتر بالاتر باشد تا در هنگام آبیاری ، آب حدود 5 سانتی متر روی بذور را بپوشاند . طول جویهای کشت در این روش بین 50-30 متر و فواصل ردیفها حدود 8-6 متر در نظر گرفته می شود . آبیاری بسته به شرایط آب و هوایی و میزان آب موجود ، پس از سبزشدن بذور هر 15-10 روز یکبار انجام می شود

 

کاشت پسته در گلدان:

 

برای این منظور از کیسه های پلاستیکی سیاه به قطر 15-10 سانتیمتر و ارتفاع 30-25 سانتیمتر استفاده می شود . ترکیب خاک گلدان شامل ماسه شیرین + خاک زراعی +کود حیوانی پوسیده ( ترجیحاً‌ کود گاوی ) می باشد . دراین روش ممکن است گلدانها به صورت آزاد در کنار یکدیگر قرار گیرند یا بصورت کرتی درآیند.

پس از خیسانیدن بذور مورد نظر و ضدعفونی آنها ، 2 عدد بذر در عمق 3-2 سانتیمتری خاک گلدان قرار گرفته و روی آن با ماسه یا خاک اره پوشانیده می شود. زمان کاشت در گلدان اواخر زمستان و اوایل بهار می باشد . در صورت تولید نهال گلدانی در شاسی یا گلخانه ، می توان در پاییز یا اویل زمستان نیز اقدام به کاشت بذر نمود. از مزایای این روش بالا بودن بازده تولید نهال، سهولت و عدم محدودیت زمانی درامر جابجایی گلدان می باشد

 

کاشت پسته در خزانه :

 

دراین روش از یک قطعه زمین به مساحت های 20×10 یا 30×20 متر استفاده می شود. پس از آماده سازی زمین با افزودن کود حیوانی پوسیده ( 20 تن در هکتار ) ، ماسه بادی ( 60 تن ) و مقداری کود شیمیایی ( فسفات آمونیوم به میزان 400 کیلوگرم در هکتار ) نسبت به اصلاح و تقویت زمین اقدام می گردد. از اواسط اسفند تا اواسط فروردین ماه ، بذور پسته ارقام بادامی ریز یا قزوینی را به مدت 12 ساعت خیسانیده و ضدعفونی می کنند. در قطعه مورد نظر ردیف هایی به فواصل 30-20 سانتیمتر ایجاد و بذور روی ردیف ها به فاصله 15-10 سانتیمتری و در عمق 3 سانتیمتر کشت می شوند. آبیاری نهالها ابتدا هر 10-7 روز یک مرتبه و بعد هر 12-10 روز یک مرتبه انجام می شود .

نهالهای تولیدی در زمستان سال اول یا دوم به زمین اصلی منتقل می شوند . در هنگام انتقال نهالها باید دقت لازم در زمان بیرون آوردن آنها از زمین خزانه صورت گیرد تا از قطع شدن نوک ریشه اصلی و پوشش ریشه جلوگیری شود. در صورت عدم رعایت این مسئله ممکن است میزان تلفات به 40-30درصد برسد

 

علایم کمبود ازت در درختان پسته:

 

کاهش میزان ازت در درختان پسته باعث :

 

کاهش محصول

تاخیر در برگ و گلدهی

کاهش رشد طولی و قطری شاخه ها

قرمز شدن پوست درخت

کوچک و زرد شدن برگها

ریزش برگ قبل از پاییز و خصوصا زمان رسیدن محصول در درختان پر محصول به صورت توام یا مستقل می شود.

 

 


Comments:





گالری تصاویر
یاشیل باغبان سهند Yashil Baghban Sahand YBS Co wwww.ybsco.ir
Content Categories
Recent Posts
محصولات یاشیل باغبان سهند