Yashil Baghban Sahand

Agricultural science is a broad multidisciplinary field of biology that encompasses the parts of exact, natural, economic and social sciences that are used in the practice and understanding of agriculture. (Veterinary science, but not animal science, is often excluded from the definition.)

Agriculture in Iran

Roughly one-third of Iran's total surface area is suited for farmland, but because of poor soil and lack of adequate water distribution in many areas, most of it is not under cultivation. Only 12% of the total land area is under cultivation (arable land, orchards and vineyards) but less than one-third of the cultivated area is irrigated; the rest is devoted to dry farming. Some 92 percent of agro products depend on water.[1] The western and northwestern portions of the country have the most fertile soils. Iran's food security index stands at around 96 percent.[2]

35% of the total land area is used for grazing and small fodder production. Most of the grazing is done on mostly semi-dry rangeland in mountain areas and on areas surrounding the large deserts ("Dasht's") of Central Iran.

The non-agricultural surface represents 53% of the total area of Iran, as follows:

·         Abb. 39% of the country is covered by deserts, salt flats ("kavirs") and bare-rock mountains, not suited for agricultural purposes.

·         An additional 7% of Iran's total surface is covered by woodlands.

·         And 7% is covered by cities, towns, villages, industrial areas and roads.

At the end of the 20th century, agricultural activities accounted for about one-fifth of Iran's gross domestic product (GDP) and employed a comparable proportion of the workforce. Mostfarms are small, less than 25 acres (10 hectares), and are not economically viable, which has contributed to the wide-scale migration to cities. In addition to water scarcity and areas of poor soil, seed is of low quality and farming techniques are antiquated.

All these factors have contributed to low crop yields and poverty in rural areas. Further, after the 1979 revolution many agricultural workers claimed ownership rights and forcibly occupied large, privately owned farms where they had been employed. The legal disputes that arose from this situation remained unresolved through the 1980s, and many owners put off making large capital investments that would have improved farm productivity, further deteriorating production. Progressive government efforts and incentives during the 1990s, however, improved agricultural productivity marginally, helping Iran toward its goal of reestablishing national self-sufficiency in food production

Iranian government policy aims to reach self-sufficiency in food production and by 2007, Iran had attained 96 percent self-sufficiency in essential agricultural products.[1] But wastage in storing, processing, marketing and consumption of food products remained a concern (30% of production according to some sources).

 

The following is the Iranian out-put listed according to the largest global producer rankings in 2007

 

World Ranking

Commodity;

1st

PistachioBerberis (Zereshk)CaviarSaffronStone fruitsBerries

2nd

DatesApricots

3rd

WatermelonsCherriesCantaloupes & other melonsApplesFigsGherkins

4th

Sheep Stocks (Flocks)Fresh FruitsQuincesWoolAlmondsWalnuts

5th

Anise, Badian, Fennel, Corian, ChickpeasSilk worm cocoons

6th

HazelnutBuffalo milkTomatoes

7th

GrapesOnionsSour cherriesSheep milkKiwifruit

8th

SpicesPeachNectarinesTangerineMandarin orangeClementinesLemons & LimesOrangesGoat milkPumpkinsSquash & Gourds

9th

Lentils

 

 

 

Site Statistics
Total Members: 10
Users Online: 15
Total Posts: 413
Total Visits: 1986212
Login To System
:  
:  


Register a New Account
Forgot your password?

ناقوس سن گندم در مزارع


Page views: 4309
Authored by: سیروس تاپدوقی
Last modified: Tuesday 9 May 2017 - 10:51 AM
Published date/time: Tuesday 9 May 2017 - 10:51 AM

 

ناقوس سن گندم در گوش مزارع

تاریخ : ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶

 

کارشناس فنی واحدهای گیاه‌پزشکی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور، در گفت‌وگو با «روزنامه سبزینه»، سن گندم را پس از ملخ از خطرناک‌ترین آفت گندم برشمرد و اظهار کرد: بیش‌ترین سطح تجمع این آفت در مناطق کوهستانی و غرب کشور است و مهم‌ترین مناطق سن‌خیز کشور استان‌های لرستان، فارس، همدان، کرمانشاه، مرکزی، کردستان، اصفهان و تهران است.
پگاه پیرزادی، با اشاره به این‌که خسارت سن در دو مرحله صورت می‌گیرد، گفت: در نخستین مرحله و در فصل بهار حشرات کامل به مزارع غلات به‌ویژه گندم روی می‌آورند و با مکیدن شیره سلولی گیاه باعث پژمردگی آن می‌شوند. در مرحله دوم، پوره‌ها پس از خروج از تخم روی خوشه‌ها می‌روند و دانه‌ها را نیش زده، از محتوای دانه تغذیه می‌کنند و سبب کوچک شدن دانه می‌شوند.

سن‌زدگی گندم معضلی برای نانوایی‌ها
وی تأکید کرد: گندمی که بیش از دو درصد سن‌زدگی دارد، برای تهیه نان قابل مصرف نیست و در صورت قابل استفاده نبودن گندم باید گندم‌های سن‌زده را با قیمت‌های ناچیز برای خوراک دام به دامداری‌ها داد.
پیرزادی با بیان این‌که کشاورزان باید توصیه کارشناسان را در این زمینه جدی بگیرند، عنوان کرد: با نزدیک شدن فصل بهار و گرم شدن هوا، ریزش سن‌های گندم از کوهستان به مزارع گندم نیز نزدیک است. کشاورزان باید این آفت را از هم‌اکنون جدی گرفته و به توصیه‌های کارشناسان کشاورزی عمل کنند.
این کارشناس به روش‌های کنترل آفات اشاره و بیان کرد: یکی از این روش‌ها این است که در مناطق‌آلوده به آفت، زراعت گندم دیم انجام نشود و نیز تناوب زراعی را با محصولاتی مانند نخود و عدس انجام دهند تا از تخریب مراتع و تبدیل آن‌ها به زمین زراعی خودداری شود. همچنین در زمین‌های کم‌بازده به جای گندم و جو، علوفه بکارند.
پیرزادی به مبارزه شیمیایی با آفات سن اشاره و تصریح کرد: در صورت یکپارچه بودن اراضی، سم‌پاشی هوایی بهترین روش است؛ اما متأسفانه به‌علت یکپارچه نبودن و هزینه زیاد استفاده از هواپیما این کار انجام نمی‌شود.
وی وظیفه کشاورزان را اطلاع‌دادن میزان سن‌های موجود در مزارع به کارشناسان جهاد کشاورزی یا کلینیک گیاه‌پزشکی دانست و افزود: براساس جمع‌بندی آخرین گزارش‌های رسیده از استان‌ها تا سوم آذرماه سال ۱۳۹۵ سطح کشت شده مزارع گندم برابر است با یک‌میلیون و ۳۵۹ هزار و ۲۲۴ هکتار آبی و دو میلیون و ۹۶۸ هزار و ۶۸۸ هکتار که در مجموع ۷۵ درصد از سطوح ابلاغی است.

کنترل تلفیقی، روشی موثر برای مبارزه با آفت سن
این کارشناس فنی واحدهای گیاه‌پزشکی سازمان نظام مهندسی کشاورزی با بیان این‌که در سال ۱۳۹۶ آفت سن دو میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از مزارع گندم کشور را تهدید می‌کند، ادامه داد: کشاورزان فرصت مبارزه با علف‌های هرز را از دست ندهند. از این سطح در ۱۷۰ هزار هکتار آن عملیات مبارزه توسط سازمان حفظ نباتات انجام گرفته است و کار با سرعت ادامه دارد.
وی تشریح کرد: در سال زارعی جاری به‌دلیل بارندگی‌های زیاد و رطوبت مناسب شدت شیوع این آفت بیش از سال‌های دیگر مزارع گندم را تهدید می‌کند. همچنین استفاده محض و گسترده از مبارزه شیمیایی در کنترل این آفت کافی نیست و کشاورزان باید برای مبارزه با سن از کنترل تلفیقی بهره بگیرند.
پیرزادی عنوان کرد: در سطح هشت‌‌هزار و ۲۰۰ هکتار از مزارع گندم در هفت استان عملیات مبازره با سایر بیماری‌های این محصول انجام شده است و گزارش‌های سازمان حفظ نباتات نشان می‌دهد که بیش از ۱۱۵ هزار هکتار از مزارع گندم کشور به عملیات مبارزه غیرسنی نیاز دارند.
وی بیان داشت: جهاد کشاورزی شهرستان برای آماده‌سازی کشاورزان در امر مبارزه با آفت سن گندم در مزارع، اقدام به برگزاری گردهمایی، کلاس‌های ترویجی و آموزشی و جلسات توجیهی در جهت آگاه‌سازی کشاورزان و برنامه‌ریزی برای چگونگی مبارزه با این آفت می‌کند. همچنین بنرها و اطلاعیه‌های متعددی با مضمون مبارزه جدی با آفات چاپ می‌شود. همچنین مدیران و کارشناسان باید در طول اجرای پروژه، بازدیدهای نظارتی لازم را داشته باشند

 

 


Comments:





گالری تصاویر
یاشیل باغبان سهند Yashil Baghban Sahand YBS Co wwww.ybsco.ir
Content Categories
Recent Posts
محصولات یاشیل باغبان سهند