Yashil Baghban Sahand

Agricultural science is a broad multidisciplinary field of biology that encompasses the parts of exact, natural, economic and social sciences that are used in the practice and understanding of agriculture. (Veterinary science, but not animal science, is often excluded from the definition.)

Agriculture in Iran

Roughly one-third of Iran's total surface area is suited for farmland, but because of poor soil and lack of adequate water distribution in many areas, most of it is not under cultivation. Only 12% of the total land area is under cultivation (arable land, orchards and vineyards) but less than one-third of the cultivated area is irrigated; the rest is devoted to dry farming. Some 92 percent of agro products depend on water.[1] The western and northwestern portions of the country have the most fertile soils. Iran's food security index stands at around 96 percent.[2]

35% of the total land area is used for grazing and small fodder production. Most of the grazing is done on mostly semi-dry rangeland in mountain areas and on areas surrounding the large deserts ("Dasht's") of Central Iran.

The non-agricultural surface represents 53% of the total area of Iran, as follows:

·         Abb. 39% of the country is covered by deserts, salt flats ("kavirs") and bare-rock mountains, not suited for agricultural purposes.

·         An additional 7% of Iran's total surface is covered by woodlands.

·         And 7% is covered by cities, towns, villages, industrial areas and roads.

At the end of the 20th century, agricultural activities accounted for about one-fifth of Iran's gross domestic product (GDP) and employed a comparable proportion of the workforce. Mostfarms are small, less than 25 acres (10 hectares), and are not economically viable, which has contributed to the wide-scale migration to cities. In addition to water scarcity and areas of poor soil, seed is of low quality and farming techniques are antiquated.

All these factors have contributed to low crop yields and poverty in rural areas. Further, after the 1979 revolution many agricultural workers claimed ownership rights and forcibly occupied large, privately owned farms where they had been employed. The legal disputes that arose from this situation remained unresolved through the 1980s, and many owners put off making large capital investments that would have improved farm productivity, further deteriorating production. Progressive government efforts and incentives during the 1990s, however, improved agricultural productivity marginally, helping Iran toward its goal of reestablishing national self-sufficiency in food production

Iranian government policy aims to reach self-sufficiency in food production and by 2007, Iran had attained 96 percent self-sufficiency in essential agricultural products.[1] But wastage in storing, processing, marketing and consumption of food products remained a concern (30% of production according to some sources).

 

The following is the Iranian out-put listed according to the largest global producer rankings in 2007

 

World Ranking

Commodity;

1st

PistachioBerberis (Zereshk)CaviarSaffronStone fruitsBerries

2nd

DatesApricots

3rd

WatermelonsCherriesCantaloupes & other melonsApplesFigsGherkins

4th

Sheep Stocks (Flocks)Fresh FruitsQuincesWoolAlmondsWalnuts

5th

Anise, Badian, Fennel, Corian, ChickpeasSilk worm cocoons

6th

HazelnutBuffalo milkTomatoes

7th

GrapesOnionsSour cherriesSheep milkKiwifruit

8th

SpicesPeachNectarinesTangerineMandarin orangeClementinesLemons & LimesOrangesGoat milkPumpkinsSquash & Gourds

9th

Lentils

 

 

 

Site Statistics
Total Members: 11
Users Online: 26
Total Posts: 413
Total Visits: 2057190
Login To System
:  
:  


Register a New Account
Forgot your password?

اخبار کشاورزی


Page views: 3097
Authored by: سیروس تاپدوقی
Last modified: Friday 21 November 2014 - 2:42 AM
Published date/time: Saturday 1 November 2014 - 11:31 PM

با پایین رفتن سطح سفره های زیر زمینی، تعداد دشت ‌هایی که برداشت آب از آنها ممنوع است به 288 دشت رسیده، یعنی از هر دو دشت کشور، یک دشت ممنوعه است.


 

به گزارش خبرنگار کشاورزی ایران (ایانا)، مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی در نشست" آب، فرهنگ و جامعه " با اعلام این خبر گفت: مشکلات و بحران آب کشور ما به اندازه ای جدی است که روزنامه های خارجی نیز به بررسی این مسائل می پردازند.

محمد حسین شریعتمدار افزود: در سال 1344 خورشیدی از هر 28 دشت، یک دشت ممنوعه برای برداشت آب داشتیم که امروز از هر دو دشت ما یک دشت شرایط مناسبی ندارد.

وی خاطر نشان کرد: با پایین رفتن سطح سفره های زیر زمینی، هم اکنون 288 دشت ممنوعه در کشور داریم که منجر به وارد آوردن خسارت زیاد به بخش کشاورزی و کاهش عملکرد آن شده است.

وی با اشاره به سیر تطور خشکسالی در کشور ادامه داد: خشکسالی‌های ‌ سال‌های 41 و 42 و 47 و دهه‌های 60، 70 و سه خشکسالی پیاپی در سال 80 هشدار های لازم را دادند، ولی ما را به فکر نینداخت.

وی تصریح کرد: بعد از قانونی که در دهه 40 در خصوص مدیریت آب در کشور مطرح شد، بهره برداران از مدیریت آب کشور کنار رفتند، اما اکنون دوباره می خواهیم که مردم برگردند.

شریعتمدار با اشاره به اینکه خوشبخنانه مدتی است که وفاق ملی برای حل مشکل آب در کشور ایجاد شده، اظهار داشت: دو ماه پیش در منطقه نیشابور به کمک مردم وضعیت چاه‌های غیر مجاز مشخص شد و با صرفه جویی 5 متر مکعب آب در ثانیه، شرایط صرفه‌جویی 155میلیون متر مکعب آب در همان یک منطقه فراهم شد.

وی تاکید کرد: با یک اراده ملی منسجم می توان بحران آب در کل کشور را مدیریت کرد، زیرا هنوز در زیر دشت های کشور جوشش وجود دارد و دیر نشده است.

وی یادآور شد: در سال های اخیر در مقایسه باسال 1960 میلادی و بهره گیری از تکنولوژی، میزان آب مصرفی مورد نیاز هر فرد در ازای 6 مترمکعب به 3 مترمکعب کاهش یافته که این خود امری نویدبخش برای کشاورزی است.

وی در پایان با اشاره به اینکه برای دشت به دشت این سرزمین پهناور باید برنامه ریزی جداگانه ای داشت، تاکید کرد: در مسیر اجرای این برنامه، مردم باید در اصل کار قرار گیرند و دولت در کنار آن ها باشد.

گفتنی است که در حال حاضر 609 دشت در کشور وجود دارد که در سال 91 تعداد دشت‌های ممنوعه 240 دشت بود.


Comments:





گالری تصاویر
یاشیل باغبان سهند Yashil Baghban Sahand YBS Co wwww.ybsco.ir
Content Categories
Recent Posts
محصولات یاشیل باغبان سهند