Yashil Baghban Sahand

Agricultural science is a broad multidisciplinary field of biology that encompasses the parts of exact, natural, economic and social sciences that are used in the practice and understanding of agriculture. (Veterinary science, but not animal science, is often excluded from the definition.)

Agriculture in Iran

Roughly one-third of Iran's total surface area is suited for farmland, but because of poor soil and lack of adequate water distribution in many areas, most of it is not under cultivation. Only 12% of the total land area is under cultivation (arable land, orchards and vineyards) but less than one-third of the cultivated area is irrigated; the rest is devoted to dry farming. Some 92 percent of agro products depend on water.[1] The western and northwestern portions of the country have the most fertile soils. Iran's food security index stands at around 96 percent.[2]

35% of the total land area is used for grazing and small fodder production. Most of the grazing is done on mostly semi-dry rangeland in mountain areas and on areas surrounding the large deserts ("Dasht's") of Central Iran.

The non-agricultural surface represents 53% of the total area of Iran, as follows:

·         Abb. 39% of the country is covered by deserts, salt flats ("kavirs") and bare-rock mountains, not suited for agricultural purposes.

·         An additional 7% of Iran's total surface is covered by woodlands.

·         And 7% is covered by cities, towns, villages, industrial areas and roads.

At the end of the 20th century, agricultural activities accounted for about one-fifth of Iran's gross domestic product (GDP) and employed a comparable proportion of the workforce. Mostfarms are small, less than 25 acres (10 hectares), and are not economically viable, which has contributed to the wide-scale migration to cities. In addition to water scarcity and areas of poor soil, seed is of low quality and farming techniques are antiquated.

All these factors have contributed to low crop yields and poverty in rural areas. Further, after the 1979 revolution many agricultural workers claimed ownership rights and forcibly occupied large, privately owned farms where they had been employed. The legal disputes that arose from this situation remained unresolved through the 1980s, and many owners put off making large capital investments that would have improved farm productivity, further deteriorating production. Progressive government efforts and incentives during the 1990s, however, improved agricultural productivity marginally, helping Iran toward its goal of reestablishing national self-sufficiency in food production

Iranian government policy aims to reach self-sufficiency in food production and by 2007, Iran had attained 96 percent self-sufficiency in essential agricultural products.[1] But wastage in storing, processing, marketing and consumption of food products remained a concern (30% of production according to some sources).

 

The following is the Iranian out-put listed according to the largest global producer rankings in 2007

 

World Ranking

Commodity;

1st

PistachioBerberis (Zereshk)CaviarSaffronStone fruitsBerries

2nd

DatesApricots

3rd

WatermelonsCherriesCantaloupes & other melonsApplesFigsGherkins

4th

Sheep Stocks (Flocks)Fresh FruitsQuincesWoolAlmondsWalnuts

5th

Anise, Badian, Fennel, Corian, ChickpeasSilk worm cocoons

6th

HazelnutBuffalo milkTomatoes

7th

GrapesOnionsSour cherriesSheep milkKiwifruit

8th

SpicesPeachNectarinesTangerineMandarin orangeClementinesLemons & LimesOrangesGoat milkPumpkinsSquash & Gourds

9th

Lentils

 

 

 

Site Statistics
Total Members: 11
Users Online: 21
Total Posts: 413
Total Visits: 2057164
Login To System
:  
:  


Register a New Account
Forgot your password?

اخبار اب و کشاورزی


Page views: 3492
Authored by: سیروس تاپدوقی
Last modified: Friday 21 November 2014 - 12:43 AM
Published date/time: Sunday 16 November 2014 - 1:07 AM

وزیر جهاد کشاورزی گفت: توسعه کشت گلخانه ای با توجه به محدودیت منابع آب از ضرورت هاست و می تواند موجب تغییرات جدی و موثر در آینده کشاورزی کشور باشد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، 'محمود حجتی' روز شنبه در جریان بازدید از شرکت کشت بافت دانش بنیان رویان آذربایجان در ارومیه افزود: محدودیت منابع آب هم اکنون از مسایلی است که نیازمند توجه جدی است و توسعه گلخانه ها از راهکارهای مهم در کاهش مصرف آب است.

وی با بیان اینکه برای افزایش راندمان آب باید اقدامات زیربنایی زیادی و به صورت وسیع و فراگیر انجام گیرد اظهار کرد: تجهیز اراضی کشاورزی به سیستم های آبیاری کم فشار و تحت فشار، استفاده از گونه ها و ارقام و پایه های پربازده و جدید در باغ ها که موجب افزایش بهره وری تولید می شود همچنین توسعه گلخانه ها از جمله اقداماتی است که نقش مهمی در صرفه جویی آب و افزایش تولید ایفا می کند و این اقدامات جزو برنامه های وزارت جهاد کشاورزی است.

وی اضافه کرد: هم اکنون میانگین تولید محصول در هر هکتار 12 تا 22 تن است که با استفاده از پایه ها و ارقام جدید می توان این میزان را به بیش از 80 تن در هکتار افزایش داد.

وزیر جهاد کشاورزی گفت: ایجاد باغ های نوین به جای باغ های سنتی نیز می تواند نقش موثری در افزایش تولید و استفاده بهینه از منابع آبی داشته باشد.

وی در خصوص دریاچه ارومیه نیز افزود: دولت در این بخش اجرای مصوباتی را در دست اقدام دارد که این مصوبه ها در سطح ملی با ریاست معاون اول رییس جمهوری و در سطح استان با ریاست استاندار بررسی می شوند.

وی یادآوری کرد: چگونگی مصرف آب، نحوه کاهش مصرف آب، پروژه های متعدد در حوزه آبخیزداری از جمله طرح هایی است که در زمینه احیای دریاچه ارومیه در حال بررسی و تصمیم گیری است.

وی افزود: در حاشیه بستر دریاچه ارومیه نیز باید گیاهانی که نسبت به آب های غیرمتعارف، آب های لب شور و شور کارایی دارند کشت شوند که منابع طبیعی، کشت این گیاهان را در برنامه خود دارد.

حجتی همچنین با قدردانی از خدمات شرکت رویان پژوهش آذربایجان ادامه داد: این شرکت توانسته علاوه بر جذب 25 نفر، با تولید 700 هزار اصله نهال در سال خدمت بزرگی در این بخش داشته باشد.

وی گفت: نهال هایی که در این شرکت تولید شده عاری از هرگونه ویروس هستند و جزو پایه های شناخته شده در سطح بین المللی می باشند و از نظر تولید محصولات نیز در سطح خوبی قرار دارند.

شرکت رویان پژوهش آذربایجان تحت حمایت معاونت علمی و فناوری رییس جمهوری فعالیت می کند و زمینه فعالیت آن تولید انواع نهال و پایه رویشی درختان میوه، انواع گل و گیاه زینتی با روش بیوتکنولوژی کشت بافت با هدف ایجاد تغییر و تحول اساسی و بنیادی به عنوان صنعتی نو در بخش باغبانی کشور در آذربایجان غربی است.

ظرفیت تولید سالانه این شرکت یک میلیون اصله پایه و گیاه بوده و به عنوان یکی از بزرگترین و مجهزترین مراکز کشت بافت گیاهی کشور به شمار می آید.

 

این شرکت که در سال 1389 در ارومیه ایجاد شده در حال حاضر در زمینه تولید پایه های اختصاصی شامل انواع هلو، بادام، آلو و شلیل و گل و گیاه زینتی شامل رز، بگونیا، بنفشه افریقایی و نسل اف 1 و شمعدانی پاکوتاه هلندی فعال است.

وزیر جهاد کشاورزی صبح روز شنبه به همراه معاون اول رییس جمهوری به آذربایجان غربی سفر کرده است


Comments:





گالری تصاویر
یاشیل باغبان سهند Yashil Baghban Sahand YBS Co wwww.ybsco.ir
Content Categories
Recent Posts
محصولات یاشیل باغبان سهند