Yashil Baghban Sahand

Agricultural science is a broad multidisciplinary field of biology that encompasses the parts of exact, natural, economic and social sciences that are used in the practice and understanding of agriculture. (Veterinary science, but not animal science, is often excluded from the definition.)

Agriculture in Iran

Roughly one-third of Iran's total surface area is suited for farmland, but because of poor soil and lack of adequate water distribution in many areas, most of it is not under cultivation. Only 12% of the total land area is under cultivation (arable land, orchards and vineyards) but less than one-third of the cultivated area is irrigated; the rest is devoted to dry farming. Some 92 percent of agro products depend on water.[1] The western and northwestern portions of the country have the most fertile soils. Iran's food security index stands at around 96 percent.[2]

35% of the total land area is used for grazing and small fodder production. Most of the grazing is done on mostly semi-dry rangeland in mountain areas and on areas surrounding the large deserts ("Dasht's") of Central Iran.

The non-agricultural surface represents 53% of the total area of Iran, as follows:

·         Abb. 39% of the country is covered by deserts, salt flats ("kavirs") and bare-rock mountains, not suited for agricultural purposes.

·         An additional 7% of Iran's total surface is covered by woodlands.

·         And 7% is covered by cities, towns, villages, industrial areas and roads.

At the end of the 20th century, agricultural activities accounted for about one-fifth of Iran's gross domestic product (GDP) and employed a comparable proportion of the workforce. Mostfarms are small, less than 25 acres (10 hectares), and are not economically viable, which has contributed to the wide-scale migration to cities. In addition to water scarcity and areas of poor soil, seed is of low quality and farming techniques are antiquated.

All these factors have contributed to low crop yields and poverty in rural areas. Further, after the 1979 revolution many agricultural workers claimed ownership rights and forcibly occupied large, privately owned farms where they had been employed. The legal disputes that arose from this situation remained unresolved through the 1980s, and many owners put off making large capital investments that would have improved farm productivity, further deteriorating production. Progressive government efforts and incentives during the 1990s, however, improved agricultural productivity marginally, helping Iran toward its goal of reestablishing national self-sufficiency in food production

Iranian government policy aims to reach self-sufficiency in food production and by 2007, Iran had attained 96 percent self-sufficiency in essential agricultural products.[1] But wastage in storing, processing, marketing and consumption of food products remained a concern (30% of production according to some sources).

 

The following is the Iranian out-put listed according to the largest global producer rankings in 2007

 

World Ranking

Commodity;

1st

PistachioBerberis (Zereshk)CaviarSaffronStone fruitsBerries

2nd

DatesApricots

3rd

WatermelonsCherriesCantaloupes & other melonsApplesFigsGherkins

4th

Sheep Stocks (Flocks)Fresh FruitsQuincesWoolAlmondsWalnuts

5th

Anise, Badian, Fennel, Corian, ChickpeasSilk worm cocoons

6th

HazelnutBuffalo milkTomatoes

7th

GrapesOnionsSour cherriesSheep milkKiwifruit

8th

SpicesPeachNectarinesTangerineMandarin orangeClementinesLemons & LimesOrangesGoat milkPumpkinsSquash & Gourds

9th

Lentils

 

 

 

Site Statistics
Total Members: 11
Users Online: 22
Total Posts: 413
Total Visits: 2057157
Login To System
:  
:  


Register a New Account
Forgot your password?

اخبار دریاچه ارومیه


Page views: 2677
Authored by: سیروس تاپدوقی
Last modified: Friday 21 November 2014 - 3:58 AM
Published date/time: Friday 7 November 2014 - 11:31 PM

ابراز خشنودی رییس سازمان محیط زیست از طرح "تغییر الگوی کشت چغندر به گندم" در اطراف دریاچه ارومیه

رییس سازمان حفاظت محیط زیست از اجرای طرح های کشاورزی در اطراف دریاچه ارومیه اظهار رضایت کرد

به گزارش خبرگزاری کشاورزی ایران(ایانا)، معصومه ابتکار رییس سازمان حفاظت محیط زیست پس از پایان جلسه این هفته هیات دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره طرح های این سازمان برای مقابله با ریزگردها در شهرهای جنوبی ایران، گفت: در این راستا تفاهم نامه ای را با کشور عراق امضا کرده ایم و در مدتی که این هیات در ایران حضور داشت درباره طرح های مقابله با آن ارزیابی هایی انجام شد که به دلیل برخی اتفاقات اجرای این طرح ها به تعویق افتادند.

وی خاطر نشان کرد: برخی منابع داخلی گرد و غبار نیز شناسایی شدند و طرح ملی مقابله با گرد و غبار و طرح های استانی مقابله با این پدیده در سطح استان ها اجرایی می شود.

وی در پاسخ به پرسشی درباره استفاده از الگوی کشت گندم به جای کشت چغندر در اطراف دریاچه ارومیه اظهار داشت: الگوی کشت چغندر به گندم تغییر داده شده است و اگر خسارتی در این میان متوجه کشاورزان باشند پیش بینی هایی را انجام داده ایم، اما باید روش های نوینی را آموزش دهیم و خوشبختانه این کار را شروع کرده ایم و در 41 روستا آن را اجرا می کنیم.

وی با یادآوری سفر هفته گذشته خود به ارومیه از اجرای طرح های کشاورزی در اطراف این دریاچه اظهار رضایت کرد.

معاون رییس جمهوری همچنین گفت: با این اقدامات هم می توان 30 درصد از مصرف آب را کاهش داد و در کنار آن نیز 20 درصد بهره وری به کشاورزان افزایش یابد.

ابتکار در پاسخ به پرسشی درباره آتش سوزی برخی جنگل های کشور، یادآور شد: دولت در این زمینه مصوبه خوبی داشته و مصوبات درباره جنگل های گلستان و سایر جنگل ها از سوی دولت ارایه شده که با همکاری سازمان مدیریت بحران، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگل ها اجرایی می شود.

وی در پاسخ به پرسشی درباره پرونده های زمین خواری در تهران، گفت: پیگیری های ما در جریان است، هفته پیش 5 مورد تصرف داشتیم که ما اصرار بر بازگرداندن حقوق مردم داریم و املاکی که تصرف شده بودند نیز به منطقه حفاظت شده ورجین بازگرداندیم.

وی ادامه داد: پرونده های دیگری در سایر استان ها نیز در دست پیگیری است که در این راستا همکاری خوبی با قوه قضاییه برای اجرای احکام رفع تصرف را داریم./

 


Comments:





گالری تصاویر
یاشیل باغبان سهند Yashil Baghban Sahand YBS Co wwww.ybsco.ir
Content Categories
Recent Posts
محصولات یاشیل باغبان سهند